Tekstikoko
 
fiilis-alasivu-2017.png
 
Ajankohtaista Someron koronavirustilanteesta

KORONAROKOTUKSET SOMEROLLA

Koronarokotukset siirtyvät monitoimitalolle 14.4.2021 alkaen (os. Kiiruuntie 6) 

Paikkamuutos koskee myös jo annettuja tehosteaikoja. 

Suomen koronarokotestrategian mukaisesti rokotetta tarjotaan maksutta kaikille, jotka haluavat ottaa rokotteen. Koska rokotetta saadaan Suomeen vähitellen ja koska myyntiluvat asettavat ehtoja rokotteiden käytölle, rokotetta voidaan aluksi tarjota vain tietyille kohderyhmille. Rokotuksia annetaan valtioneuvoston asetuksen ja THL:n rokotusjärjestysesityksen mukaisesti. Varsinais-Suomessa rokotteet jaetaan kuntiin asukasmäärän perusteella. Rokotteita annetaan ja jaetaan edelleen sitä mukaan, kun rokotetta saadaan käyttöön. 

Koronarokotukset laajenevat perusterveisiin 12-vuotta täyttäneisiin. Myös kaikki yli 12-vuotiaat voivat edelleen varata rokotusaikoja.   (päivitetty 11.8)

Ajanvaraus rokotukseen

Kaikki yli 16-vuotiaat varaavat rokotusajan itse sähköisen ajanvarauksen tai puhelinajanvarauksen kautta. 12-15-vuotiaat saavat tiedon rokotusajankohdasta kouluterveydenhoitajalta. Mikäli lapsi/nuori toivoo huoltajan olevan läsnä rokotustilanteessa ajan voi varata soittamalla numeroon 0504776155 arkipäivisin klo 12-13. 

Somerolla järjestetään pop-up rokotuspäivä keskiviikkona 22.9 klo 14-18 sekä lauantaina 16.10 klo 9-13 Monitoimitalolla. Paikalle voi tulla ilman ajanvarausta. Rokotteita rajoitetusti. 

Rokotuksen jälkeen varaudu odottamaan rokotuspaikalla noin 15 minuutin ajan. Huomioithan, että saat käynnillä ajan tehosterokotteelle, jonka ajankohta on 12 viikon päästä ensimmäisestä rokotuksesta. Jos tiedät, että kyseinen ajankohta ei sovi, pyri varaamaan ensimmäinen aika niin, että pääset  myös tehosteajalla paikalle. Rokotusaikojen siirtäminen ei välttämättä ole mahdollista.  

Rokotusten jälkeenkin on edelleen tärkeää pitää turvavälejä, käyttää kasvomaskia, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta sekä noudattaa muita ohjeistuksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. 

Uusia aikoja aukeaa sähköiseen ajanvaraukseen lisää viikoittain, kun saamme varmistetun tiedon Somerolle saapuvista rokotemääristä. 

(jos et pysty varaamaan aikaa, vapaita aikoja ei ole tarjolla.)

Sähköinen ajanvaraus edellyttää vahvaa tunnistautumista. Jos sähköistä ajanvarausta ei ole mahdollista käyttää, ajan voi varata myös puhelimitse

Sähköisessä ajanvarauksessa voi varata vain yhden ajan kerrallaan, koska vahva tunnistautuminen yksilöi henkilön. Puhelinajanvarauksessa on mahdollista varata esimerkiksi kaksi aikaa peräkkäin. Ajanvaraus arkisin klo 12-13,
Puhelinnumero 050 4776155.

Siirry sähköiseen ajanvaraukseen – somero.terveytesi.fi

Rokotusaikoja varattaessa on hyvä huomioida, että sairastettu koronavirustauti antaa noin kuusi kuukautta kestävän suojan valtaosalle sairastuneita, joten rokotusta suositellaan otettavaksi vasta sen jälkeen.

Ajanvarausnumerosta annetaan rokotusaikoja vain rokotusvuorossa olevaan ryhmään kuuluville. 

Yli 65-vuotiaiden rokotussarja täydennetään loppuun ensisijaisesti samalla rokotevalmisteella kuin millä se on aloitettu. 

KORONAROKOTTEEN AIKAISTAMINEN

Toisen rokoteannoksen voi ottaa aikaisintaan kuusi viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Uuden ajan voi varata sähköisesti mikäli aikoja on varattavissa. Vapaita aikoja on tarjolla rajoitetusti. Mikäli olet aikaistanut rokotetta, ilmoita siitä rokotustilanteessa. Mikäli ensimmäinen rokote on ollut Modernaa, rokotteen aikaistaminen pitää hoitaa puhelimitse soittamalla numeroon 050 4776155 klo 12-13 (päivitetty 11.8.)

LISÄTIETOA RISKIRYHMIIN KUULUVILLE

Varaudu esittämään rokotukseen saapuessasi peruste riskiryhmään kuulumiselle, esimerkiksi kela-kortti, lääkärin lausunto tai merkintä potilastietojärjestelmässä. (voidaan tarkistaa paikan päällä sähköisestä potilastietojärjestelmästä)

RISKIRYHMÄT

Ryhmä 1:

Elinsiirto tai kantasolusiirto
 Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 Vaikea krooninen keuhkosairaus
 Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 Downin oireyhtymä (aikuiset yli 16-vuotiaat)

Ryhmä 2: 
Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 Vaikea sydänsairaus
 Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 Vaikea krooninen maksasairaus
 Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 Uniapnea  
 Psykoosisairaus
 Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

12-15-vuotiaiden lasten ylipainon arvioimiseksi käytetään lasten painoindeksiä (ISO-BMI). ISO-BMI:n raja on 35. 

https://www.terveyskirjasto.fi/pgt00004/lasten-painoindeksin-iso-bmi-laskuri

https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/sote-palvelut/opiskeluhuolto/alaikaisen-itsenaisen-paatoskyvyn-arviointi-terveydenhuollossa

https://thl.fi/documents/533963/6240821/THL_Tietoa_12-15-vuotiaan_huoltajalle_KAIKKI_FI_10082021_Tulostus.pdf/f1ed6c70-be0d-7cdb-dc47-a756085573fb?t=1628594167684

Somerolla rokotetaan Modernan ja Pfizer BioNTechin rokotteilla.


 
LISÄTIETOJA ROKOTEVALMISTEISTA SEKÄ RISKIRYHMISTÄ 

 

THL:n julkaisema kuntakohtainen rokotustilanne

Kuntakohtainen rokotuskattavuus ikäryhmittäin